برنج سبوس دار یا برنج قهوه ای چیست؟

برنج سبوس‌دار یا برنج قهوه‌ای دانهٔ کامل برنج، یعنی شلتوک، که پوستهٔ غیرخوارکی آن گرفته شده باشد.
برنج سبوس‌دار یک غله کامل است و در مرحله لایه‌برداری تنها پوسته آن برداشته می‌شود به‌صورتی که ارزش غذایی در این غله کاملاً حفظ می‌شود
برنج قهوه‌ای سرشار از کربوهیدرات‌های پیچیده و فاقد کلسترول و سدیم است؛ ۳ برابر برنج سفید فیبر داشته و به همین دلیل شاخص گلایسمی پایینی دارد، یعنی کربوهیدرات‌های آن به سرعت جذب بدن نمی‌شوند

موارد مصرف برنج قهوه ای

توصیه میشود ورزشکاران و افرادی که به دنبال تناسب اندام هستند این برنج را در سبد غذایی روزانه خود بگنجانند. این برنج در درمان و پیشگیری بیماری هایی اعم از دیابت، فشار خون نقش بسیار مهمی دارد. با استفاده از این برنچ همانند برنج سفید میتوان غذاهای بسیار لذیذ درست کرد غذاهایی که ارزش مواد مغذی آن خیلی بیشتر از برنج سفید است مانند پودینگ ،سالاد با سبزیجات،مخلوط آن با مرغ و …

نکات مهم در رابطه با برنج قهوه ای

روش آبکش کردن برنج قهوه ای روش مناسبی نیست و ما به شما پیشنهاد نمیکنیم. چرا که با آبکش کردن این برنج تمامی املاح و مواد مغذی موجود در آن با آب از برنج جدا می‌شود و با آبکش کردن دور ریخته می‌شود و از بین می‌رود. آبکش روش سالمی برای پخت برنج قهوه ای محسوب نمی‌شود. حجم برنج قهوه ای پس از پخت حداقل ۳ برابر می‌شود (بسته به نوع برنج دارد برنج قهوه ای دانه بلند حدود ۵ برابر قد می‌کشد ولی برنج قهوه ای متوسط حدود ۳ برابر قد می‌کشد).

مقدار آبی که برای پخت برنج استفاده می‌کنید باید حدود دو برابر مقدار برنج باشد (به نوع برنج قهوه ای بستگی دارد برای نوع باسماتی دو برابر آب لازم است ولی برای برنج قهوه ای دانه متوسط یک و نیم پیمانه آب به ازای هر پیمانه برنج). اگر برای پخت برنج زمان کافی دارید خوب است که برنج را قبل پخت به مدت یک ساعت در آب بگذارید تا خیس بخورد تا در زمان پخت نرم تر باشد. اگر زمان کافی ندارید حدود ۲۰ تا ۲۵ دقیقه برای خیس خوردن برنج درون آب کافی است. به علت دارا بودن املاح زیاد، می‌توان این برنج را به صورت پوره برای کودکان مصرف کرد.